Tidlig innsats i barnehage og skole skaper kvalitet.

Vår varaordfører Trine Adde Hansebakken er aktiv styremedlem i Oppland Arbeiderparti, og har tatt opp flere ganger tema vedr barnehage- og skolepolitikken. Her kan du lese hennes innlegg i avisa-Valdres for en tid tilbake.

Tidlig innsats starter i barnehagen. Barn som får en trygg og utviklende tid i barnehagen, står bedre rustet til å takle både skolen og resten av livet.

Gode barnehager er bra for familiene og sørger for at begge foreldrene kan jobbe når barna er små. Derfor er barnehagene også et gode for nærings- og arbeidslivet og for likestillingen mellom kvinner og menn. Barnehagene er blant de viktigste arenaene for integrering og inkludering.

Tall fra regjeringen viser at over 10.000 barn står i barnehagekø. Køen har vokst fra år til år under Høyre/FrP-regjeringen. Flere plasser er nødvendig for å fjerne køen og for å utvide retten til plass slik at alle barn født senest 31.12. får et tilbud fra den måneden de fyller ett år.

Vi vil prioritere å bygge flere plasser, mens regjeringen ikke vil bygge noen nye plasser i 2017. Det settes av 200 mill. kroner til dette i Arbeiderpartiets forslag til budsjett.

Kvaliteten i barnehagene varierer. Fordi den viktigste kvalitetsfaktoren er de ansatte, er det nødvendig med en nasjonal norm for hvor mange voksne det skal være per barn.

Stortingets tilråding om en norm med forholdet 1:3 for de små barna og forholdet 1:6 for de store utsettes stadig av regjeringen, og det varsles nå at et forslag om bemanningsnorm skal sendes på høring i 2017.

Selv om denne bemanningsnormen blir praktisert i mange kommuner slik som i Sør-Aurdal, så er det ikke gitt at det er det alle steder. Vi vil ha på plass bemanningsnormen og en høyere andel ansatte med relevant utdanning, og setter av 100 mill. kroner til en opptrapping.

 For å få til tidlig innsats og for å få trygge barn, som utvikler seg adekvat, for å stå rustet til skole og videre i livet, må det være dyktige voksne som har nok tid, så det er en forutsetning med denne bemanningsnormen.

Trine Adde Hansebakken Styremedlem Oppland Arbeiderparti

trine adde hansebakken (1)