Forhandlingene om ei storkommune er i gang på Beitostølen

Reidar Schlytter

original_1478643084_4488122

Fra avisa-valdres har vi tatt med dagens reportasje vedr forhandlinger om ny storkommune. Fra vår kommune deltar ordfører, varaordfører, rådmann og opposisjonsleder i forhandlingene.

Trine Adde Hansebakken er som kjent vår varaordfører og hun er med på disse viktige foirhandlingene som nå pågår på Beitostølen. Sluttbehandling om det blir en ny storkommune eller ikke blir behandlet i kommunestyremøte i juni mnd.

Her gjengir vi artikkelen i avisa-Valdres 26.01.16

Av Geir Helge Skattebo 

Rådmann Kai Egil Bachér gikk gjennom en presentasjon etter at Martin Skramstad fra KS hadde innledet møtet. Rundt et ovalt bord på Raisson Blu Resort møttes de 25 representantene fra de fem kommunene (minus Vang) tirsdag morgen.

Politisk kløkt må til

- Dette er ikke første gang at vi har kjørt store prosesser i Valdres. Vi har utøvet lederskap i lang tid, for eksempel med helseprosjektet og VLMS, sa Bachér.

- Vi har mange interkommunale selskaper, så dette er ikke noe nytt for oss. Vi vet ikke fasiten, men ved å bruke skjønn og politisk kløkt, så blir dette bra, la Bachér tiil.

Nær innbyggerne

En intensjonsavtalle, som politikerne fikk presentert tirsdag, ble diskutert i grupper. Denne fikk noen endringer utfra forslagene fra representantene, men er altså grunnlaget for det videre arbeidet. I denne intensjonsavtalen står det blant annet følgende:

"Den nye kommunen skal organiseres med et tjenestetilbud som ytes nær innbyggerne i samsvar med det overordnede prinsipp «Desentralisering av det vi kan og sentralisering av det vi må.»

Fagernes senteret

Videre leser vi at Fagernes kan bli kommunesenteret:

"Avtalekommunene er enige om at Fagernes skal være kommunesenteret i den nye kommunen, samt at fagområder som ikke trenger umiddelbar nærhet til kommunens toppledelse kan lokaliseres andre steder i kommunen."

35 i kommunestyret

Ei kommune med navnet "Valdres" vil få en ny logo. Denne ble foreslått som en konkurranse der forslag kan sendes inn.

Også et kommunestyre vil endres:

"Kommunestyret skal ved etablering bestå av 35 medlemmer, et formannskap på 9 medlemmer og to hovedutvalg med 7 representanter i hvert utvalg."

Eiendomsskatt

Et utfordrende område for representantene er skattlegging. I intensjonsatalen står det følgende:

"Den nye kommunen skal ha lik praksis for eiendomsskatt, dog slik at bygd, by fritidsbebyggelse og næring kan differensieres.

Med bakgrunn i at Øystre Slidre ikke har eiendomsskatt i dag, er partene enige om at 40 % av eiendomsskatteinntekter fra fritidsbebyggelse på Beitostølen skal tilføres et næringsfond de første 10 årene, som skal gå til infrastrukturtiltak og drift i dette i området (m.m.)

Andre områder med utviklingsselskap kan få tilsvarende ordninger."

Kraftinntekter

Også kraft er et tema:

"Inntil 40 % av utbytte fra kraftselskapene de første 5 årene skal gå til infrastrukturtiltak i de «gamle» kommunene i regi av styrene for de stedlige næringsselskaper, forutsatt at kommunen har minimum 34 % av representantene i styret, og utbetalinger fra selskapene er i tråd med offentlige retningslinjer for bedriftsstøtte."